Prisvinnende og smakfulle kaker til alle anledninger

Luftig sukkerbrødbunn

 

 

 

 

 

 

 

Kates luftige sukkerbrød

 

      

      3 egg                                                    5 egg

     100 gr sukker                                     175 gr sukker

       40 gr potetmel                                   60 gr potetmel

       75 gr mel                                            120 gr mel

      3/4 ts bakepulver                              1 ts bakepulver

 

Romtemp egg og sukker skal piskes i minst 10 min til luftig og fin eggedosis! Jeg pleier piske 5 min på litt lav styrke og etterpå 10 min på max styrke. Best å bruke en skikkelig kjøkkenmaskin, (obs ikke stavmixer;-), det er helt avgjørende for et godt sukkerbrød at egg og sukker er pisket ordentlig opp til en luftig og kremet konsistens.

Det tørre blandes godt sammen før det siktes forsiktig litt og litt oppi eggedosisen, mens du blander forsiktig rundt med en sleiv eller slikkepott, (ca 10 røretak burde holde..) Pass på at det ikke ligger klumper med mel igjen i bunnen.

Så heller du oppi smurt form, eller som jeg gjør “klipser” kakeformen fast oppå bakepapir slik at det blir bakepapir oppå bunnen(bilde), kanten på kakebunnen skjærer du da enkelt ut etter steking med en skarp og litt bøyelig liten kniv.

3 egg oppskrift burde holde til en vanlig kakeform, mens 5 egg holder til en stor og en liten. Høyden bestemmer du selv ved å helle oppi kakeformen, greit med halvfull form, ellers kan du enkelt bre denne kakebunnmassen utover en stekeplate med bakepapir, for så å skjære ut deler til kake etterpå eller for firkantet/avlang kake, bruk i så fall ca 1-2 cm høyde, og ha god klaring til alle kanter på noen cm, og fordel gjerne over flere plater og stek i flere omganger.

Steketemperatur runde kaker 180 grader ca 20-40 cm helt avhengig av hvor mye formene er fyllt opp og str. Kjenn lett oppå kakebunnen med hånden,  “fjærer” bunnen og går tilbake til opprinnelig form uten at det blir merke etter hånden er den ferdig(slipper litt og “skrumper” litt og når den er ferdig) kan eventuelt sjekke med en tannpirker eller spaghetti, men vær forsiktig for bunnen kan falle sammen ved å gjøre dette. Ha litt mel på toppen og snu kakebunnen opp ned på et nytt bakepapir mens den ennå er varm, så blir den flat og fin på toppen(hvis den fyller opp til toppen vel og merke) Jeg fryser alltid kakebunnene før bruk, da er de enklere å dele mens de er halvtint og suger mye bedre til seg fukten av ev krem og syltetøy.

 

For flate kakebunner utover stekeplate er steketemperaturen 220 grader i 5-6 min, kjenn lett oppå med hånden, hvis hånden ikke setter merker og bunnen går tilbake til sin opprinnelige form og fargen er fin, er den ferdig! strø litt sukker på toppen så den ikke klistrer, dekk med plast og legg gjerne rett i frysen for senere bruk.

 

 Disse sukkerbrødbunnene synes jeg er aller best med syltetøy smurt oppå bunnene og lag med krem eller vaniljekrem, men her bestemmer du og ikke jeg!

Jeg lager alltid sukkerbrød med minst 5 egg, så har jeg alltid en bunn i frysen:-)

 

Se ellers kaker blir til for forslag til form, fyll og overtrekk.

Nye ideer blir til underveis på min kakereise, så følg med!

 

 

Luftig kakehilsen fra Kate:-)

 

 

 

Facebook